Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρες είναι αναπόφευκτο στη ζωή μας. Αυτό που πολλές φορές παραβλέπουμε όμως είναι ότι το άγχος είναι συγχρόνως κι απαραίτητο στην καθημερινότητά καθώς μας βοηθά να επιβιώσουμε καθιστώντας μας ικανούς να αντιμετωπίσουμε τυχόν εξωτερικές απειλές που προέρχονται από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

Πότε το στρες δε μας κάνει καλό;

Τα προβλήματα ξεκινούν, όταν το στρες διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρώντας μια τόσο υψηλή ένταση που καταλήγει, όχι μόνο να γίνει αισθητό, αλλά και ανεξέλεγκτο. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι για να είναι το στρες ωφέλιμο για εμάς πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε σωστά.

Τι θα κερδίσω αν μάθω να διαχειρίζομαι το στρες?

Η διαχείριση του άγχους προσφέρει βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη κάποια από τα οποία είναι τα παρακάτω:

  • σωματική & νοητική χαλάρωση, το οποίο συνεπάγεται μείωση του χρόνου που βρισκόμαστε σε ένταση κι ανησυχία κατά τη διάρκεια της μέρας.
  • βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, καθώς το άγχος είναι δυνατόν να μας επηρεάσει ακόμα και την ώρα που αναπαυόμαστε.
  • αύξηση της παραγωγικότητας, τόσο επαγγελματικά όσο και (δια)προσωπικά.
  • βελτίωση της διάθεσης & του αυτοελέγχου μας, καθώς μαθαίνουμε να κοντρολάρουμε καλύτερα τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας.
  • βελτίωση της μνήμης & της συγκέντρωσής μας και πολλών άλλων διεργασιών του εγκεφάλου.
  • αίσθηση ευτυχίας & ευεξίας, καθώς με τη σωστή διαχείριση του άγχους μαθαίνουμε παράλληλα να αντλούμε περισσότερη ικανοποίηση από τις καθημερινές δραστηριότητές μας.
  • μείωση των ασθενειών, που μπορεί εν πρώτοις να μην σχετίζονται με ψυχολογικά αίτια, αλλά το άγχος με έμμεσο τρόπο έχει συμβάλλει στην εμφάνισή τους.
Η διαχείριση του στρες στην εργασία

Το στρες στον εργασιακό χώρο αποτελεί προσωπική υπόθεση για τον καθένα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν άτομα που εργάζονται κάτω από πολύ έντονους ρυθμούς κι ένα δικό τους λάθος μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου. Γενικά όμως, όλοι μας αντιμετωπίζουμε στρεσογόνες και πιεστικές καταστάσεις στην εργασία μας καθημερινά, αναλόγως τη φύση του επαγγέλματος. Αυτό που είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε είναι, ότι το άγχος δεν σχετίζεται τόσο με τη φύση των δύσκολων καταστάσεων που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, όσο με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε κι αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες αυτές. Εφόσον, για λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που στο εργασιακό τους περιβάλλον διαχειρίζονται το άγχος τους αποτελεσματικά, είναι δυνατόν για όλους μας να επιτύχουμε το ανάλογο, αρκεί να έχουμε τη θέληση και τη σωστή τεχνική. Έτσι λοιπόν, όταν ένα άτομο διαχειρίζεται σωστά το άγχος του στο πλαίσιο της δουλειάς του, η εργασία μετατρέπεται για εκείνον σε μια ιδιαίτερα ευεργετική διαδικασία καθώς του προσφέρει μια καλύτερη αίσθηση κοινωνικής ενσωμάτωσης, ταυτότητας και αναγνώρισης, αλλά κι ευκαιρίες ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του.