Νομίζω ότι όλοι έχουμε νιώσει κατά καιρούς ότι δεν αξίζουμε. Είμαστε άνθρωποι και παλεύουμε με διάφορα πράγματα καθημερινά, είτε πρόκειται για σοβαρά ζητήματα είτε για λιγότερο σημαντικά. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που το “σκοτάδι” μας φαίνεται λίγο πιο σκοτεινό από το συνηθισμένο και νιώθουμε ότι δεν έχουμε σκοπό.

Όταν αισθάνεστε ότι δεν αξίζετε, λάβετε υπόψη τα παρακάτω πράγματα

Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουροι νιώθετε για τον εαυτό σας, ανά περιόδους είναι λογικό να υπάρξουν ρωγμές που δημιουργούνται και με τη σειρά τους δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό σας. Όταν συμβεί αυτό, είναι καλό να έχετε κατά νου μερικά πράγματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε την προσωπική σας ασφαλεία. Έχεις αξία και για να παραμείνεις δυνατός, πρέπει να θυμάσαι αυτά τα πράγματα.

Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι αξίζεις

Σε μερικές “σκοτεινές” στιγμές της ζωής μας, ίσως σκεφτούμε ότι θέλουμε να τα παρατήσουμε. Αλλά κάθε φορά που σκεφτόμαστε έτσι, χρειάζεται επίσης να θυμόμαστε όλους αυτούς που μας έχουν ανάγκη.

Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, πώς θα επηρεάζονταν τα άτομα αυτά από εμάς αν τα παρατήσουμε όλα. Ίσως τους πονούσε περισσότερο να τα παρατήσουμε, παρά να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Έτσι, έχοντας όλα αυτά, ίσως συνειδητοποιήσουμε ότι πραγματικά έχουμε αξία, τουλάχιστον για εκείνους που μας έχουν ανάγκη.

Σταματήστε να βλέπετε την απόρριψη ως αποτυχία

Και λοιπόν? Δεν πήρες αυτή την αύξηση. Και ίσως σε υποτίμησαν, σε κορόιδεψαν ή σου είπαν ψέματα. Αυτό σημαίνει ότι απέτυχες; Όχι, σε καμία περίπτωση. Ίσως η εταιρεία απέρριψε το αίτημά σας για περισσότερα χρήματα και ναι, ίσως ο τύπος που νομίζατε ότι ήταν θα ήταν ιδανικός συνάδελφος για εσάς να σας απέρριψε ως συνεργάτη. Αυτά συμβαίνουν. Οι άνθρωποι αρκετές φορές κοροϊδεύουν τους άλλους ή τους λένε ψέματα. Αυτό όμως δεν είναι αποτυχία. Επιτρέψτε μου να σας πω τι είναι και γιατί σημαίνει ότι έχετε ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Αν αναποδογυρίσετε τα πράγματα και τα δείτε από μια άλλη προοπτική, θα αναγνωρίσετε την απόρριψη ως ευκαιρία να ξεφύγετε από κάτι ή να λάβετε κάτι καλύτερο ή να μάθετε κάτι για τους ανθρώπους ή τον εαυτό σας. Ίσως αν κάποιος σας λέει ψέματα, αυτό να σημαίνει πράγματα για τον ίδιο ή την κατάσταση, αλλά όχι για εσάς. Αλλά ένα είναι σίγουρο, δεν είστε εσείς αυτοί που αποτύχατε και αυτό δεν αποτελεί έγκυρο λόγο για να νιώθετε ότι δεν έχετε αξία.

Πείτε στην εσωτερική σας φωνή να σιωπά μερικές φορές

Τι μπορεί να λέει, άραγε, η φωνή αυτή; Μήπως λέει ότι είσαι άσχημος, χαζός, ότι δεν είσαι αρκετά καλός; Προφανώς και δεν θα ήθελα να ξυπνήσω αυτή την κακόβουλη φωνή μέσα σας. Αντ’ αυτού, θέλω να σας βοηθήσω να μάθετε πώς να την κάνετε να σωπάσει. Γιατί συνήθως αγνοεί επιλεκτικά ή δεν έχει ιδέα για την πραγματική σας αξία. Ως εκ τούτου, συχνά αναφέρουμε ότι είναι αναγκαίο να γνωρίσετε τον πραγματικό σας εαυτό. Όταν τον γνωρίσετε, η επικριτική εσωτερική φωνή σας δεν θα σημαίνει τίποτα.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που βλέπω κάθε μέρα είναι οι συγκρίσεις που κάνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Κοιτάζουν φωτογραφίες και συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους ανθρώπους. Τότε, η εσωτερική επικριτική φωνή ίσως να λέει: «Μακάρι να ήμουν κι εγώ τόσο όμορφη». Και η αλήθεια είναι ότι είστε. Οπότε πείτε στην εσωτερική φωνή να σιωπήσει και εξασκηθείτε ώστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Με τον καιρό, μπορείτε να την αφήσετε να σας μιλάει πιο συχνά.

Μπορείτε να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση

Όταν ήμασταν νέοι, συνήθιζε να μας παρασύρει εύκολα η γνώμη των άλλων. Μπορεί να πιστεύαμε ψέματα για τον εαυτό μας που μας είπαν οι άλλοι. Αλλά, μεγαλώνοντας συχνά μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον πραγματικό μας εαυτό.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να γνωρίσετε τον εαυτό σας, όπως να περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας, να κάνετε μεγάλους περιπάτους ή διαλογισμό. Μπορείτε να μάθετε με την πάροδο του χρόνου να έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και ενώ το κάνετε αυτό, αρνηθείτε να πιστεύετε άσχημα πράγματα για τον εαυτό σας μέχρι να τα αναλύσετε μόνοι σας. Είναι δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Και τότε θα καταλάβετε γιατί είστε σημαντικοί.

Δεν χρειάζεται να διορθωθείς

Έχει γίνει δημοφιλές στη σημερινή κοινωνία το άτομο να αποδέχεται τον τίτλο του “damaged”. Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, όλοι είμαστε λίγο «σπασμένοι» ή πληγωμένοι, γιατί κανείς δεν ήταν ποτέ τέλειος γονέας, ενώ μερικοί ήταν χειρότεροι από άλλους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διορθωθούμε. Γιατί αν πάντα πιστεύουμε ότι πρέπει να διορθωθούμε και ποτέ δεν αποδεχόμαστε πλήρως τον εαυτό μας, τότε θα νομίζουμε ότι δεν έχουμε αξία.

Ναι, πρέπει να αναζητούμε θεραπεία όταν χρειάζεται, υποστήριξη και από φίλους, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πάντα και να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς, όπως είμαστε, είμαστε σημαντικοί. Έχεις αξία, ακόμα κι αν υπάρχει ρήξη μεταξύ εσένα και των παιδιών σου. Ακόμα κι αν ο γάμος σας καταρρέει. Ακόμα κι αν σας αντιμετωπίζουν άδικα στη δουλειά. Είμαστε άξιοι και αρκετοί ακόμα και με τις «ρωγμές» μας.

Δεν είστε μόνοι

Όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές, δεν είστε μόνοι. Πολλοί από εμάς έχουμε αμφιβολίες. Χάνουμε τον ύπνο μας εξαιτίας τραυμάτων του παρελθόντος. Μας συμβαίνουν πολλά πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε αξία για τους άλλους μερικές φορές. Πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι δεν είμαστε οι μόνοι που νιώθουμε έτσι. Ούτε εσύ είσαι.

Αποδεχτείτε τα λάθη και τις κακές επιλογές σας χωρίς κρίση

Όταν μπερδεύεστε, μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχετε αξία, ειδικά όταν πρόκειται για μια επιλογή που επηρεάζει κι άλλους ανθρώπους. Δεν μπορείτε όμως να συνεχίσετε να καταδικάζετε τον εαυτό σας για τα πράγματα που κάνατε και δεν ήταν τόσο σωστά.

Είτε πρόκειται για λάθος επιλογή είτε για οποιοδήποτε άλλο λάθος, όπως ξέρεις να συγχωρείς τους άλλους, πρέπει να μάθεις να συγχωρείς και τον εαυτό σου. Αντί να αυτο-σαμποτάρεστε, προσπαθήστε να αναλύσετε τα λάθη και τις κακές επιλογές σας. Βλέπετε, μπορείτε να μάθετε από αυτά που έχετε κάνει λάθος και ακόμη και να επιδιορθώσετε ορισμένα πράγματα που μπορείτε.

Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας όταν θα μπορούσατε να περάσετε αυτόν τον χρόνο κάνοντας όμορφα πράγματα για τους άλλους. Έχεις τόση αξία σήμερα, όσο πριν κάνεις αυτές τις επιλογές και τα λάθη. Τίποτα δεν έχει αλλάξει αυτό που πραγματικά είσαι.

Θα έχεις πάντα αξία, ακόμα κι αν νιώθεις ότι δεν έχεις

Μερικές φορές οι άνθρωποι λένε τρομερά πράγματα για τον εαυτό τους επειδή επιζητούν προσοχή. Αλλά άλλες φορές, πολλοί από εμάς πραγματικά πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αξία. Και οι δύο ομάδες ανθρώπων έχουν αξία και πρέπει να προσεγγίζονται με διαφορετικούς τρόπους. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα αυτοεκτίμησης, θυμηθείτε αυτό. Έχεις σημασία και πάντα θα έχεις.