Αυτοεκτίμηση & Αυτοβελτίωση

Το «προσωπικό συμβόλαιο» με τον εαυτό μας

Αυτοεκτίμηση είναι η αναγνώριση και η παραδοχή της αξίας του εαυτού, χωρίς όρους, ανεξάρτητα από περιορισμούς, αποτυχίες και λάθη, καθώς και η ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του να ενεργεί αποτελεσματικά και πετυχημένα σε δύσκολες περιστάσεις ή συνθήκες. Η αυτοπεποίθηση είναι μέρος της αυτοεκτίμησης και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασής της.  Δεν καλλιεργείται μόνο με τα ενισχυτικά και υποστηρικτικά λόγια των άλλων, αλλά κυρίως με τη ρεαλιστική και έγκυρη αυτοαξιολόγηση, μέσα από την ανάληψη ευθυνών, την εμπειρία της αγάπης και την δυναμική στάση απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες και τις αναπόφευκτες αντιξοότητες.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως, οτιδήποτε συμβεί σε εμάς – είτε ευχάριστο, είτε δυσάρεστο – αν εμείς δεν έχουμε δουλέψει τις διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς μας, τότε δε θα είμαστε σε θέση να δεχτούμε και να διαχειριστούμε τα γεγονότα, όσο θετικά ή αρνητικά κι αν είναι.

Στο μεγάλο ταξίδι προς την εσωτερική διερεύνηση και την αυτοβελτίωση, είναι καλό να έχετε μαζί σας έναν συνοδοιπόρο που θα σας συντροφεύει και θα σας βοηθάει καθ’ όλη τη διάρκεια.