Ψυχοσωματικά & Διαταραχές ύπνου

Συμπτώματα Ψυχοσωματικών Προβλημάτων
  • Σωματικά συμπτώματα που διαταράσσουν την καθημερινότητα του ατόμου.
  • Υπερβολικές σκέψεις σχετικά με τη βαρύτητα των σωματικών συμπτωμάτων
  • Έντονο άγχος κι υπερβολική ενασχόληση με τα σωματικά συμπτώματα
  • Διάρκεια ανησυχίας για τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμα κι αν έχουν υποχωρήσει τα σωματικά συμπτώματα.
Όταν το σώμα μάς μιλάει…

Σύγχρονες μελέτες στο χώρο της Ιατρικής έχουν δείξει ότι τρεις στους πέντε ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, εμφανίζουν σωματικά συμπτώματα χωρίς να εμφανίζουν κάποια σωματική ασθένεια.

Όταν μια δυσκολία ψυχολογικής φύσεως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα κι αποτελεσματικά, τότε μπορεί να εκδηλωθεί μέσω του σώματος. Είναι ένας τρόπος να σας ενημερώσει αλλά και να σας κινητοποιήσει το σώμα σας για δυσκολίες που αντιμετωπίζετε σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, λόγος να ανησυχείτε «γιατί δε σας βρίσκει τίποτα ο γιατρός», ενώ το σώμα συνεχίζει να σας στέλνει προειδοποιητικά σήματα. Ίσως ήρθε η ώρα να απευθυνθείτε σε άλλη ειδικότητα!

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο Ψυχολόγος;

Σε αυτό το σημείο, οι συνεδρίες με έναν ειδικό Ψυχολόγο μπορεί να φανούν ιδιαίτερα βοηθητικές, καθώς θα εστιάσετε από κοινού στα ψυχολογικά αίτια και συμπτώματα του προβλήματός σας, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των σωματικών ενοχλήσεων.

Διαταραχές ύπνου – Συμπτώματα
  • Έντονο αίσθημα δυσφορίας σχετικά με την ποσότητα ή την ποιότητα του ύπνου
  • Δυσκολία στην έλευση ή στη διατήρηση του ύπνου
  • Πρώιμη πρωινή αφύπνιση κι αδυναμία επιστροφής στον ύπνο
  • Διάρκεια συμπτωμάτων για τουλάχιστον 3 μήνες
Προβλήματα ύπνου… ή όχι μόνο;

Ο ύπνος είναι κι αυτός μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Όσο κοιμόμαστε, ο οργανισμός συνεχίζει να επιτελεί τις λειτουργίες του, αναπνέουμε, κινούμαστε, ονειρευόμαστε. Άρα, κι ο ύπνος είναι μια κατάσταση, μια φάση στο συνεχές ύπνου – ξύπνιου. Όταν, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή μας γενικά, αυτό θα συμβαίνει σε όλες τις φάσεις της καθημερινότητάς μας, τόσο όταν κοιμόμαστε, όσο κι όταν ήμαστε ξύπνιοι.

Η επίλυση των προβλημάτων στο ένα επίπεδο, θα επιφέρει θετικές συνέπειες και στα υπόλοιπα επίπεδα της καθημερινότητάς μας. Όπως για παράδειγμα, όταν δεν είμαι καλά στην προσωπική μου ζωή είναι πολύ πιθανό να μην είμαι πολύ παραγωγικός και στην επαγγελματική μου δραστηριότητα, αναλόγως ισχύει κι όταν αντιμετωπίζω προβλήματα μέσα στη μέρα μου, αυτό είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο και τις ώρες που κοιμάμαι.