Όταν τα χρήματα λιγοστεύουν, όταν οι σταδιοδρομίες μας κινδυνεύουν από απολύσεις ή οι αγαπημένοι μας άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, οι περισσότεροι από εμάς φυσιολογικά αισθανόμαστε άγχος, φόβο και ανησυχία. Ωστόσο, γιατί μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ανήσυχοι χωρίς κανένα προφανή λόγο και νιώθουν να συνθλίβονται από την πίεση που τους ασκούν οι αρνητικές σκέψεις ακόμα και όταν όλα πάνε καλά;

Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να ανησυχούν περισσότερο από άλλους. Οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές, φαινομενικά, χωρίς λόγο. Μπορεί, ωστόσο, να έχουν βιώσει στιγμές σοβαρής δυσκολίας στο παρελθόν κι ως συνέπεια αυτού, καταλήγουν ακόμα και να παραμένουν ξύπνιοι το βράδυ, τρέμοντας στην ιδέα ότι όλα μπορεί να καταστραφούν.

Μερικές φορές, ένας συνδυασμός παραγόντων συμβάλλουν στην εκδήλωση του άγχους. Ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές αιτίες, μπορείτε να ξεπεράσετε το άγχος σας και να αφήσετε τον εαυτό σας να αισθανθεί ξανά χαρά.

Η Επιστήμη του Άγχους

Το άγχος σχετίζεται με συναισθήματα ανησυχίας και φόβου. Παρόλο που το άγχος ταξινομείται στις ψυχικές ασθένειες, εκείνοι που υποφέρουν από διαταραχές άγχους έχουν φυσιολογικές συναισθηματικές αλλαγές και αλλαγές στη διάθεσή τους. Ο καθένας μας μπορεί να εκδηλώσει άγχος μερικές φορές. Ωστόσο, για να θεωρηθεί ότι έχει διαταραχή άγχους, πρέπει να αισθάνεται έντονο άγχος με ή χωρίς λόγο για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών. Οι ειδικές φοβίες, η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, η διαταραχή του κοινωνικού άγχους, η διαταραχή πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή εμπίπτουν στο φάσμα του άγχους. Ορισμένες μορφές είναι πιο συχνές από άλλες.

Όταν τα αδικαιολόγητα συμπτώματα άγχους δηλητηριάζουν τη χαρά

Εκείνοι που αισθάνονται άγχος χωρίς προφανή λόγο συχνά έχουν ενοχλητικές σκέψεις που επηρεάζουν τα αισθήματα χαράς στην καθημερινή τους ζωή. Αυτοί οι μικροί νοητικοί «βρικόλακες» ψιθυρίζουν συνεχώς δυσοίωνες σκέψεις στο αυτί του αγχωμένου ατόμου. Μπορούν να κάνουν τα άτομα να αμφισβητούν συνεχώς τις σταθερές τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει αντικειμενικός κίνδυνος.

Αυτές οι σκέψεις δεν κλέβουν μόνο την ευτυχία. Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να επιφέρουν αυτό που φοβόμαστε περισσότερο. Για παράδειγμα, η έντονη ανησυχία για βελτίωση της απόδοσής μας στο επάγγελμά μας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον εργασιακό μας χώρο.

Ακόμη και αν οι ενοχλητικές σκέψεις δεν οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες, ωστόσο, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας. Η ανησυχία απομακρύνει πολλούς ανθρώπους από την προσπάθειά τους να επιτύχουν τους στόχους τους.

Πώς να σταματήσετε να αισθάνεστε αγχωμένοι

Η έντονη ανησυχία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεπεράσετε τα συναισθήματα αυτά και να ζήσετε την ζωή σας καλύτερα; Αναλόγως της αιτίας της ανησυχίας, διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του άγχους. Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος σας είναι υπερβολικό, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω τεχνικές ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο της κατάστασης.

  • Εξετάστε την αιτία.

Εκείνοι που έχουν υποστεί σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο παρελθόν μπορεί να φοβούνται να επιστρέψουν στη φτώχεια. Το άγχος τους θα είναι ιδιαίτερα έντονο εάν η παρελθούσα δύσκολη κατάσταση δεν ήταν αποτέλεσμα δικού τους λάθους. Παρομοίως, όσοι έχασαν τη δουλειά τους από κάποια απόλυση, δικαιολογημένα μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια. Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται ανήσυχοι ακόμη και αν εργάζονται πλέον για μια οικονομικά υγιή εταιρεία.

Στις ανθρώπινες σχέσεις, όσοι έχουν βιώσει απιστία σε προηγούμενες σχέσεις μπορεί να υποψιάζονται τυχόν μελλοντικούς τους συντρόφους ότι τους απατούν κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι μόνοι. Η κατανόηση του γιατί υπάρχει ο φόβος και με ποια γεγονότα του παρελθόντος σχετίζεται είναι το πρώτο βήμα προς την αντιμετώπιση.

  • Κρατείστε σημειώσεις.

Καθίστε και φτιάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε στραβά. Στη συνέχεια, απαντήστε σε κάθε πρόβλημα κάνοντας μια θετική σκέψη.

  • Αναφέρετε τις συνέπειες.

Φανταστείτε τον χειρότερο δυνατό σενάριο. Με εξαίρεση το θάνατο που είναι αναπόφευκτος, η αντιμετώπιση των υπόλοιπων δυσκολιών είναι εφικτή. Οι οικονομικές δυσκολίες μπορεί να έχουν οδηγήσει, για παράδειγμα, σε προβλήματα επιβίωσης αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε ότι οι συνέπειες, πιθανότατα, δεν είναι τόσο ακραίες όσο τις έχουμε στο μυαλό μας.

  • Εστιάστε στα θετικά.

Η απόλυση από την δουλειά σας φαντάζει ως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην σταδιοδρομία σας ή μήπως σας άνοιξε την πόρτα σε μια νέα επαγγελματική ευκαιρία; Ομοίως, ο χωρισμός από μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να είναι για εσάς ότι χειρότερο θα μπορούσε να σας συμβεί. Από την άλλη, όμως, μαζί με το χωρισμό έρχεται κι η ευκαιρία να βρούμε την αληθινή αγάπη.

  • Ζητήστε βοήθεια.

Εάν η ανησυχία και οι ενοχλητικές σκέψεις συνεχίζονται, αναζητήστε τη βοήθεια ενός Ψυχολόγου. Η θεραπεία μέσω της Γνωστικής – Συμπεριφορικής Προσέγγισης, μπορεί να δημιουργήσει προοπτικές και να σας διδάξει νέους τρόπους αντίδρασης στα αρνητικά γεγονότα.

Κουνώντας το μαντήλι στο άγχος

Το να αισθάνεται κάποιος άγχος χωρίς λόγο και να ζει σε μια κατάσταση μόνιμης ανησυχίας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και σε μια γενικότερη μειωμένη ευχαρίστηση από τη ζωή. Εάν οι επίμονες αρνητικές σκέψεις παραμένουν, πιθανότατα θα επηρεάσουν την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής προς το χειρότερο. Ανατρέχοντας στην θετική πλευρά των πραγμάτων και αναζητώντας βοήθεια όταν χρειαστεί, αφήνουμε το άγχος στο παρελθόν και απολαμβάνουμε τη χαρά μιας νέας πραγματικότητας.