Εχθρός ή Σύμμαχος;

Ο θυμός αποτελεί ένα από τα βασικά συναισθήματα που εκδηλώνεται στον καθένα μας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής μας. Για κάποιον που είναι θυμωμένος, είναι πολύ πιθανό αυτό να μην είναι ευχάριστο, ωστόσο, όπως όλα τα συναισθήματα έτσι κι ο θυμός, επιτελεί ορισμένο έργο. Πολλές φορές, είναι ο τρόπος μας να επικοινωνήσουμε σε κάποιον ή ακόμα και να συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι ότι κάτι μας δυσκολεύει και μας δυσαρεστεί. Αυτό, συχνά μας βοηθάει και μας κάνει καλό.

Πότε, λοιπόν, ο θυμός μας κάνει κακό;

H απάντηση είναι μάλλον ότι δεν ωφελεί να «ενοχοποιούμε» τον θυμό, αλλά είναι πιο βοηθητικό να αξιολογούμε τον τρόπο που επιλέγουμε να εκφράσουμε το θυμό μας.

Για παράδειγμα, θυμωμένος είναι εκείνος που θα μιλήσει με τον φίλο του και θα του εξηγήσει ότι έχει πολλά νεύρα με τον τρόπο που του έκλεισε χθες το τηλέφωνο. Θυμωμένος είναι κι εκείνος που θα πάει και θα χτυπήσει το φίλο του λόγω της κακής του αντίδρασης την προηγούμενη μέρα στο τηλέφωνο. Διαφέρουν, όμως, στον τρόπο που επιλέγουν να το διαχειριστούν.

Στόχος είναι το «πώς»

Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις εκρήξεις θυμού, θα πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε γιατί έχουμε επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο να επικοινωνούμε το θυμό μας κι έπειτα να εξετάσουμε τις εναλλακτικές. Σε αυτή τη διαδικασία, λοιπόν, η συμβολή ενός ειδικού είναι καθοριστική.