Η αυτογνωσία που κρύβεται βαθιά μέσα μας είναι το πρώτο βήμα στην πορεία της αυτοβελτίωσης. Ο αληθινός μας εαυτός κρύβεται βαθιά μέσα μας, καλύπτεται από «στρώματα» απόψεων, προσδοκιών και δικαιολογιών. Ωστόσο, δεν είμαστε αυτό που θεωρούμε ότι είμαστε ή αυτό που προσδοκάμε να γίνουμε ή οι δικαιολογίες που δίνουμε ώστε να αιτιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους.

Όσο πιο γρήγορα διαχωριστείτε από τον ρόλο που παίζετε, τόσο πιο γρήγορα θα έρθετε σε επαφή με τον αυθεντικό σας εαυτό. Ο πραγματικός εαυτός σας είναι αυτός που θα νιώσετε άνετα αναγνωρίζοντάς τον, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Δεν αντικαθιστάται, απλά αναδιαμορφώνεται και βελτιώνεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά προσωπεία.

Αλλά πώς να επικοινωνήσετε με αυτό το πρόσωπο – φάντασμα που δεν έχετε να δει για τόσο καιρό;

Η αυτεπίγνωση είναι μια διαδικασία που μας φέρνει σε επαφή με τα πιο πυρηνικά στοιχεία μας και δεν στέκεται στα επιφανειακά επίπεδα της προσωπικότητάς μας. Σε αυτό το ταξίδι όμως θα χρειαστεί να έρθετε σε επαφή με όλα αυτά που σας «ξεβολεύουν» και που ίσως σας κάνουν να νιώθετε κάπως ανασφαλής. Με άλλα λόγια, θα χρειαστεί να αρχίσετε να προβληματίζεστε. Έτσι μόνο θα ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι θέλετε.

Η γνώση του αυθεντικού σας εαυτού ξεκινά με αυτές τις πέντε ερωτήσεις:

  • Ποιες είναι οι πέντε μη διαπραγματεύσιμες αξίες στη ζωή μου;

Η ευελιξία και η προθυμία για συμβιβασμό είναι εξαιρετικό πλεονέκτημα στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου, αλλά, ακόμη και οι πιο ισορροπημένες προσωπικότητες, πρέπει να θέτουν όρια. Τα πράγματα που δεν είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε αποτελούν τις μη διαπραγματεύσιμες αξίες σας. Είναι η ουσία σας, τα θεμέλια και οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζετε το οικοδόμημα της ζωής σας.

Η κατανόηση του τι έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σταθεροί στα δύσκολα. Όχι μόνο όσον αφορά την ηθική και την ακεραιότητα. Αυτές οι μη διαπραγματεύσιμες αξίες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δυνατοί και να ελέγξετε όλα όσα χρειάζεται ώστε να επιτύχετε τον στόχο σας. Ταυτόχρονα, θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τις προτεραιότητές σας στη ζωή.

Έτσι ρωτήστε τον εαυτό σας ποια είναι τα πιο αξιόλογα πράγματα στη ζωή των ανθρώπων. Ίσως να πείτε την υγεία, την εξουσία ή την ειλικρίνεια, τη φιλία και την οικογένεια. Για πολλούς ανθρώπους, η αγάπη, η ενσυναίσθηση και η πίστη δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Για εσάς, μπορεί να είναι κάτι πολύ διαφορετικό, όπως η επιτυχία, η επιμέλεια και η φιλοδοξία. Δεν υπάρχουν λάθος απαντήσεις.

  • Τι θα μπορούσα να καταφέρω χωρίς να έχω τον φόβο μην αποτύχω;

Ο φόβος της αποτυχίας ελλοχεύει πίσω από τις μεγαλύτερες επιθυμίες μας. Ο φόβος στέκεται ανάμεσα σε εσάς και στον αυθεντικό εαυτό σας, απομακρύνοντας σας από την αλήθεια. Ματαιωμένοι από την αποτυχία, συχνά αποφασίζουμε να μην προσπαθήσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς καταλήγουν να είναι πολύ άσχημα στις προσωπικές και στις επαγγελματικές τους σχέσεις. Αντί να κυνηγήσουμε αυτό που θέλουμε πραγματικά, παίρνοντας το ρίσκο του κόστους της αποτυχίας, επιλέγουμε να συμβιβαστούμε με λιγότερα.

Τι θα γίνει αν αποτύχετε; Δεν θα είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα χάσετε την ελπίδα σας και στη συνέχεια θα ανακτήσετε τη δύναμή σας. Εάν το σκεφτείτε λογικά, δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Τα εμπόδια θα σας κάνουν πιο σίγουρους  για το ποιοι είστε και τι θέλετε. Θα καταλάβετε ότι η επιτυχία βρίσκεται στην υπερνίκηση του φόβου.

  • Ποιες εμπειρίες θέλω να ζήσω στη ζωή μου;

Φυσικά, η ζωή δεν είναι ευχάριστη μόνο όταν είναι γεμάτη με ξεχωριστές στιγμές. Είναι ωραίο να στοχεύετε σε μια καλή ζωή, θα πρέπει, όμως, να αφιερώσετε και λίγο χρόνο για μια σύντομη «επανεκκίνηση». Αυτό θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε περισσότερο τα επιτεύγματά σας, τα οποία, με τη σειρά τους, θα σας δώσουν το κίνητρο που χρειάζεστε και θα σας παρακινήσουν ώστε να φτάσετε στον τελικό στόχο.

Πρέπει να θυμάστε ότι τα βήματα που κάνετε μέχρι να φτάσετε στον τελικό στόχο είναι σημαντικότερα από τον ίδιο το στόχο. Αυτές είναι οι εμπειρίες που αποκομίζετε μέχρι να κατακτήσετε αυτό που θέλετε, μόνο άχρηστες δεν είναι. Η λίστα σας πρέπει να είναι γεμάτη από τέτοιες πολύτιμες στιγμές. Βρείτε λίγο χρόνο για να τις θυμηθείτε ξανά. Θα σας κρατήσουν σε επαφή με το ποιοι είστε.

  • Τι υπάρχει στο πρόγραμμά μου που δεν μου χρειάζεται;

Έχετε καταλάβει ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σας στη ζωή; Όχι, δεν είναι φόβος της αποτυχίας. Είναι ο χρόνος. Αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα όταν αποτύχουμε μπορεί να ξεπεραστεί με λίγη προσπάθεια, αλλά ο χρόνος δεν μπορεί να σταματήσει. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό είναι να μην τον σπαταλάτε αλόγιστα, αλλά να δίνετε αξία σε αυτόν, κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν τον περισσότερο καιρό.

Έτσι, σκεφτείτε πώς περνάτε το χρόνο σας. Τον διαχειρίζεστε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σας; Υπάρχουν πράγματα στο πρόγραμμά σας που μπορείτε να σταματήσετε να τα κάνετε ή έστω να τα περιορίσετε; Μήπως αφιερώνετε αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο σας σε τοξικούς ανθρώπους; Να είστε ευγνώμονες για το χρόνο που σας έχει δοθεί. Μην τον σπαταλάτε.

  • Τι μου αρέσει να κάνω και τι όχι;

Για να ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι θέλετε, ίσως τα πιο ξεκάθαρα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν σε αυτό είναι τα πράγματα που κάνετε σε καθημερινή βάση. Τα πράγματα που σας αρέσουν, θα πρέπει να τα κρατήσετε. Τα πράγματα που δεν σας αρέσουν, μάλλον θα πρέπει να τα αποχωριστείτε, έστω σε έναν βαθμό, γιατί σας απομακρύνουν από το ποιοι είστε πραγματικά.

Φυσικά, δεν μπορούμε να κρατάμε στη ζωή μας μόνο τα ευχάριστα πράγματα. Για παράδειγμα, αν μισείτε να εργάζεστε, δεν πρέπει να σταματήσετε τη δουλειά σας γι’ αυτό το λόγο. Στη ζωή, πρέπει να ανακαλύψετε την ισορροπία ανάμεσα στον αυθεντικό εαυτό σας και στην καλύτερη εκδοχή σας. Στην πορεία προς την αυτεπίγνωση, χρησιμοποιήστε τον αυτό-προβληματισμό για να δείτε τι αγαπάτε και απολαμβάνετε περισσότερο στη ζωή σας.

“Ποτέ μην εγκαταλείπετε τον αυθεντικό σας εαυτό με αντάλλαγμα την επιτυχία”.

Ένας ηθοποιός μπορεί να παίξει έναν ρόλο μέχρι το σημείο που δεν θα χάσει την αίσθηση του ποιος πραγματικά είναι. Συνειδητοποιείστε ποιες είναι οι μη διαπραγματεύσιμες αξίες για εσάς, ζήστε χωρίς να φοβάστε την αποτυχία, αγκαλιάστε τις εμπειρίες που σας κάνουν ευάλωτους και αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε αυτά που σας γεμίζουν πραγματικά.