Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι ο καθένας μας έχει τη δική του αξία και είναι πολύ σημαντικός και γι’ αυτό το λόγο οφείλει να συμπεριφέρεται στον εαυτό του ανάλογα. Επομένως, ακόμα και αν ο σύντροφός σας δείχνει να μην εκτιμά την αξία σας, εσείς να μην την ξεχνάτε ποτέ.

Όπως όλοι μας έτσι κι εγώ, αρκετές φορές στη ζωή μου ένιωσα ότι δεν με εκτιμούν. Όταν προσπάθησα να βρω γιατί συνέβαινε αυτό και έτσι να επουλώσω τις πληγές μου, κατάφερα εν τέλει το αντίθετο. Βρέθηκα να κριτικάρω τον εαυτό μου και να προσπαθώ να τον αλλάξω με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα με εκτιμήσουν «έτσι όπως μου αξίζει». Κι έκανα, τελικά, μεγάλο λάθος που με απαρνήθηκα. Θα καταλάβετε τι εννοώ παρακάτω.

Γιατί νιώθεις ότι δεν σε εκτιμούν;

Αν κάποιος σε ρωτήσει, τι θα του πεις; Ίσως να μην ξέρετε γιατί αισθάνεστε έτσι. Πάρτε τις σχέσεις, για παράδειγμα, ένας σύντροφος μπορεί με τα λόγια του να κάνει τον άλλο να αισθάνεται χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην έχει αυτοπεποίθηση.

Φυσικά, για να μπορέσει κάποιος να σας πείσει ότι δεν αξίζετε, μάλλον εσείς έχετε «αφήσει την πόρτα ανοιχτή». Με άλλα λόγια, έχετε την επιλογή είτε να τον πιστέψετε είτε όχι. Γιατί, άραγε, εσείς τον πιστεύετε. Αυτό σχετίζεται με εσάς αποκλειστικά. Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι λόγοι που εξηγούν γιατί νιώθετε ότι δε σας εκτιμούν.

Οι λέξεις δεν ταιριάζουν με τις πράξεις

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε ότι δε σας εκτιμούν είναι επειδή αυτά που λέει ο σύντροφός σας δεν συνάδουν με αυτά που κάνει. Μπορεί για παράδειγμα να λέει ότι εσείς είστε η προτεραιότητά του, αλλά στην ουσία να έχετε πολύ καιρό να κάνετε πράγματα μαζί ή να μιλήσετε γι’ αυτά που σας απασχολούν. Μπορεί να ακούτε όμορφες κουβέντες κάθε μέρα, ή και πολλές φορές την ημέρα, αλλά οι πράξεις να δείχνουν διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε ότι το άτομο που ισχυρίζεται ότι σας αγαπά τελικά σας χρησιμοποιεί, ή είναι ερωτευμένο με κάποιον άλλον. Αυτό συμβαίνει συχνά στις ερωτικές σχέσεις και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτιμημένοι και προδομένοι.

Νιώθετε οικείο το συναίσθημα αυτό

Είναι αρκετά σύνηθες, οι άνθρωποι να μένουν σε μια σχέση απλά και μόνο επειδή έχουν συνηθίσει μια κατάσταση, χωρίς απαραίτητα η κατάσταση αυτή να είναι αυτό που ονειρευόντουσαν. Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να απέχει κατά πολύ από τις προσδοκίες τους. Σε αυτές τις σχέσεις είναι πιθανό να νιώσουμε ότι ο σύντροφός μας δεν μας εκτιμά όσο θα θέλαμε κι ωστόσο εμείς να παραμένουμε γιατί δυσκολευόμαστε να φύγουμε και να αναζητήσουμε κάτι καλύτερο για εμάς.

Προσπαθώντας να αποδείξεις την αξία σου

Όταν αρχίζετε να προσπαθείτε να αποδείξετε σε άλλους ότι αξίζετε, τότε είναι που εσείς οι ίδιοι έχετε θέσει τον εαυτό σας στη θέση αυτού που δεν εκτιμάται. Όταν οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν τις προσπάθειες ή τις αξίες σας, μπορεί όντως να είναι θλιβερό. Αν συνεχιστεί για χρόνια, όμως, μπορεί να αποβεί καταστροφικό. Πολλοί μπορεί να σας υποτιμήσουν, αλλά εξαρτάται από εσάς να αναγνωρίζετε ποιοι είστε.

Φτάνεις πρώτος… πάντα

Κάποιος που πραγματικά πιστεύει ότι δεν εκτιμάται στη σχέση, θα είναι κι αυτός που θα στείλει πρώτος μήνυμα, που θα πάρει πρώτος τηλέφωνο, που θα επιδιώξει να λύσει μια διαφωνία με το σύντροφό του. Δίνετε, έτσι την εντύπωση στους άλλους ότι δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα, ούτε να συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο στη σχέση αυτή.

Θα πρέπει να το διορθώσετε αυτό, για να δείξετε στους άλλους την αξία σας. Άλλωστε, δεν αξίζετε σαν άνθρωπος επειδή πάντα προλαβαίνετε τις ανάγκες των άλλων. Κι ούτε είστε υποχρεωμένοι να κάνετε κάτι τέτοιο.

Καθορίζετε την αξία σας με λάθος τρόπο

Το πιο σημαντικό είναι ότι θα αισθάνεστε πάντα μη εκτιμημένοι εάν υπολογίζετε την αξία σας βασισμένοι σε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι. Εάν αυτό συμβαίνει σε εσάς, ΜΗΝ αφήσετε αυτό που πιστεύει κάποιος άλλος να χτίσει τον χαρακτήρα σας και να καθορίσει την αξία σας. Εάν μπορείτε να απομακρυνθείτε από αυτές τις τοξικές καταστάσεις, θα αισθανθείτε πολύ περισσότερο ότι σας εκτιμούν, πιστέψτε με.

Όχι άλλο αίσθημα που δεν εκτιμάται!

Έτσι, ο στόχος είναι να αναγνωρίσουμε την αξία μας. Μόλις βρούμε την πραγματική μας αξία, δεν θα υπάρχει κανένας που να μπορεί να μας υποτιμήσει.

Εάν δεν γνωρίζετε όλες τις κόκκινες σημαίες μιας τοξικής προσωπικότητας, τότε ήρθε η ώρα να τις μάθετε. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα που θα σας βοηθήσουν. Εάν κάποιος συμπεριφέρεται με αυτούς τους τρόπους, τότε προσπαθεί να βλάψει την αξία και την αυτοεκτίμησή σας.

  • Σε κάνουν να νιώθεις ότι μόνο εσύ κάνεις λάθος
  • Συχνά λένε “εσύ νομίζεις ότι είσαι σε όλα τέλεια/ος”
  • Ανατρέπουν τις καταστάσεις και τα γεγονότα προς όφελός τους
  • Χρησιμοποιώντας την τεχνική «όλα ή τίποτα». (Σε αυτό το σημείο αν δεν μπορούν να τα έχουν όλα, δεν θέλουν τίποτα. Αυτό τείνει να σε κάνει να λυπάσαι και να τα παρατήσεις.)
  • Τα συναισθήματά σας δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη
Είστε πολύτιμοι. Το είπα ξανά γιατί ίσως εσείς να μην το έχετε πει αρκετές φορές στον εαυτό σας. Όταν κάποιος αρχίσει να σας κάνει να νιώθετε λιγότερο σημαντικοί, τότε ίσως χρειάζεστε μια αλλαγή περιβάλλοντος. Αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το ανακαλύψετε μόνοι σας!