Για πολλούς από εμάς, η ευτυχία είναι µια αφηρημένη κι ασαφής έννοια. Όλοι επιθυμούμε και αναζητάμε την ευτυχία, όµως µας διαφεύγει µόνιµα τόσο το νόηµα της, όσο και οι τρόποι µε τους οποίους θα την κατακτήσουµε.

Σύμφωνα με τη Θετική Ψυχολογία, λοιπόν, Ευτυχία είναι η βίωση θετικών συναισθημάτων στο εδώ και τώρα.
Αυτό συνεπάγεται ότι, αρχικά προτιμάμε να εμπλουτίζουμε τη ζωή μας με θετικά κι όχι αρνητικά συναισθήματα, καθώς κι ότι προσηλωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε εκείνη τη στιγμή κι όχι σε αυτό που κάναμε ή σκοπεύουμε να κάνουμε στο μέλλον.

Ποια είναι τα οφέλη της ευτυχίας;

Όταν είμαι ευτυχισμένος:

  • ζω περισσότερο
  • παράγω περισσότερο
  • καινοτομώ περισσότερο
  • σκέφτομαι περισσότερο
  • δημιουργώ περισσότερες υγιείς κοινωνικές σχέσεις
  • απολαμβάνω περισσότερο

Έτσι λοιπόν συμπεραίνουμε ότι η Ευτυχία είναι ΕΠΙΛΟΓΗ, και μάλιστα ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επιλογή.

Γιατί “Προσωπική”; Η βίωση των θετικών συναισθημάτων που ορίζουν την Ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση που απαιτεί αποφασιστικότητα κι επιμονή. Στη συνέχεια, αυτή η εμπειρία μοιράζεται και πολλαπλασιάζεται στον κόσμο.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τα παραπάνω, ας πάρουμε το παράδειγμα με τις μάσκες οξυγόνου στο αεροπλάνο. Κατά την απογείωση, οι αεροσυνοδοί μας ενημερώνουν ότι σε περίπτωση κινδύνου, φοράμε πρώτα εμείς τις μάσκες οξυγόνου και στη συνέχεια βοηθάμε και το διπλανό μας να τη φορέσει. Αυτό σημαίνει ότι, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε τη δική μας καλή κατάσταση και στη συνέχεια να φροντίσουμε για το διπλανό μας. Κατά τον ίδιο τρόπο και με την ευτυχία, πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε ευτυχισμένοι για να κάνουμε και τους συνανθρώπους μας ευτυχισμένους στη συνέχεια. Το να αναζητάς να ευχαριστήσεις τους άλλους, χωρίς πρώτα να είσαι εσύ ο ίδιος ευτυχισμένος δεν θα σε οδηγήσει στην Ευτυχία.

Γιατί “Επιλογή”; Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ζωή χωρίζεται σε ασήμαντα και σημαντικά γεγονότα. Τα ασήμαντα γεγονότα είναι αυτά που καταναλώνουν το χρόνο μας, ενώ τα σημαντικά είναι αυτά που γεμίζουν τη ζωή μας, την ομορφαίνουν. Είναι δική μας επιλογή με τι από αυτά θα καλύψουμε το χρόνο μας.