Όταν πληγωνόμαστε βαθιά, όταν νιώθουμε αδικία, όταν ο θυμός μας ξεχειλίζει, όταν βιώνουμε έντονα συναισθήματα που δε μας είναι ευχάριστα και μας ταλαιπωρούν για καιρό, χρειαζόμαστε κάτι να μας ανακουφίσει άμεσα. Αυτή η ανάγκη μας πολλές φορές μας σπρώχνει να στρεφόμαστε ενάντια σε πρόσωπα που θεωρούμε υπεύθυνα (και πολλές φορές μπορεί να είναι) για την κατάστασή μας. Φωνάζουμε, τσακωνόμαστε, εκδικούμαστε, απομακρυνόμαστε… Τίποτα όμως από αυτά δεν ανακουφίζει εντελώς αυτή τη δυσφορία μέσα μας. Ίσως να τη θάβει λίγο πιο βαθιά, ίσως να την εκτονώνει προσωρινά, αλλά στο τέλος είναι ακόμα εκεί και μας επηρεάζει. Και είναι φυσικό, αφού η μόνη πραγματική ανακούφιση και απελευθέρωση είναι η αληθινή, ειλικρινής, λυτρωτική συγχώρεση.

Τι είναι συγχώρεση;

Συγχωρώ δε σημαίνει διαγράφω τα πάντα από τη μνήμη μου, σημαίνει θυμάμαι χωρίς να πονώ. (Carl Jung)

Στην πραγματικότητα πέρα από οποιαδήποτε ηθικοθρησκευτική αντίληψη, συγχώρεση σημαίνει «δίνω χώρο». Συγχωρούμε πραγματικά όταν μπορούμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς τα βαρίδια της οργής και της εκδικητικότητας, όταν πετάμε από πάνω μας το ρόλο του «θύματος» ή του «αδικημένου» που χρειάζεται την εκδίκηση για να δικαιωθεί και ασχολούμαστε με όσα έχουν πραγματική σημασία στη ζωή μας. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ξεχνάμε ό,τι μας συνέβη ή επιτρέπουμε να ξανασυμβεί, αλλά ότι μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να του επιτρέψουμε να μας κρατήσει πίσω.

Πώς να δώσω όμως «χώρο» σε κάτι που με πλήγωσε ή που συνεχίζει να με βλάπτει;

Η διαδικασία της συγχώρεσης δεν ολοκληρώνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντιθέτως απαιτεί χρόνο, μέσα στον οποίο χρειάζεται να επιτρέψουμε τη βίωση όλων των δύσκολων συναισθημάτων θυμού, οργής, εκδικητικότητας, μίσους, λύπης κλπ. που μας προκλήθηκαν. Σε αυτά τα συναισθήματα (τα δικά μας συναισθήματα) δίνουμε ουσιαστικά «χώρο» να υπάρξουν μαζί μας όσο χρειάζεται, για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους μέσα μας και να απελευθερωθούν. Η καταπίεσή τους ή η αποφυγή τους μας οδηγούν σε μία ζωή δέσμιά τους.

Ποιος ωφελείται τελικά;

Η πλήρης συγχώρεση μας δημιουργεί μία αίσθηση ελευθερίας, λύτρωσης και βαθιάς αυτοεκτίμησης, αφού αυτό που κάναμε ήταν να φροντίσουμε με τον καλύτερο τρόπο το συναίσθημά μας και τον εαυτό μας. Η συγχώρεση δεν έχει ποτέ να κάνει με το άλλο άτομο, με το αν ήταν δίκαιο ή όχι αυτό που μας συνέβη, με το αν υπήρχε πρόθεση ή όχι, με το αν μας ζήτησαν συγνώμη ή όχι. Η συγχώρεση είναι αποκλειστικά προσωπική μας υπόθεση, από εμάς ξεκινά, σε εμάς τελειώνει και εμάς ωφελεί. Εξαρτάται μόνο από το πόσο επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βιώσει τον πόνο του και σιγά σιγά να τον απελευθερώσει. Εξαρτάται από το πόσο αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας!

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συγχωρεί. Η συγχώρεση είναι επιλογή κι απαιτεί δύναμη, προσπάθεια και χρόνο.