Τα όνειρα, σύμφωνα με τον Φρόιντ, είναι μια πολύ περίπλοκη δραστηριότητα! Στόχος ενός ονείρου είναι να ικανοποιήσει τις επιθυμίες εκείνες που δεν μπορούμε καν να φέρουμε στο συνειδητό μας και πόσο μάλλον να τις ικανοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι κάθε όνειρο αποκαλύπτει και μία ασυνείδητη επιθυμία μας, ένα κομμάτι του εαυτού μας που κάποιες φορές αγνοούμε παντελώς ή δεν αποδεχόμαστε αρκετά ώστε να το κάνουμε συνειδητό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Μερικές φορές θέλουμε πράγματα που δε μας φαίνονται σωστά. Όπως ένας άνδρας που επιθυμεί ερωτικά τη γυναίκα του φίλου του. Αυτή είναι μία επιθυμία που αν γινόταν συνειδητή, θα απειλούσε τη φιλία του και δε θα ήταν γενικώς αποδεκτή. Είναι μία επιθυμία που κρύβει κι από τον ίδιο του τον εαυτό. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να βλέπει όνειρα στα οποία επικρατεί με κάποιον τρόπο (πχ κερδίζοντας σε ένα παιχνίδι) σε μία φιγούρα που θυμίζει το φίλο του (ωστόσο η φιγούρα μπορεί και να μη θυμίζει το φίλο του ή να μην υπάρχει καν). Επίσης, είναι πιθανό να έχει όνειρα ερωτικού περιεχομένου, με διάφορα ερωτικά αντικείμενα, στα οποία επενδύει την καταπιεσμένη επιθυμία του.

Αυτό σημαίνει ότι αποκωδικοποιώντας τα όνειρά μας, ανακαλύπτουμε στοιχεία για τις υποσυνείδητες επιθυμίες μας. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα ευχάριστο, καθώς πολλές φορές ανακαλύπτουμε επιθυμίες που θεωρούμε «απαγορευμένες». Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα όνειρά μας δεν είναι ξεκάθαρα, γιατί στο συνειδητό μας ο εαυτός μας επιμένει να μας προστατεύει από την ανακάλυψη της «ανάρμοστης» επιθυμίας.

Γιατί όμως να ερμηνεύσουμε τα όνειρά μας; Τι μας προσφέρουν;
  • Πρόσβαση σε βαθύτερα μέρη του υποσυνειδήτου μας. Εάν κάνουμε το θαρραλέο βήμα να βουτήξουμε στο υποσυνείδητό μας, γνωρίζουμε καλύτερα τον πραγματικό εαυτό μας. Μας δίνεται η δυνατότητα να απαλλαχτούμε από ενοχές που σχετίζονται με τις μη αποδεκτές επιθυμίες μας.
  • Απαντήσεις σε προβλήματα. Πολλές φορές όταν ψάχνουμε εναγωνίως λύση σε κάποιο πρόβλημα στη συνειδητή μας κατάσταση και δεν τη βρίσκουμε, η απάντηση έρχεται μέσα από το υποσυνείδητο μας όταν αυτό αφεθεί και έρθει στην επιφάνεια, κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Επενδύουμε τα καταπιεσμένα και μη αποδεκτά συναισθήματά μας. Είναι ο χώρος στον οποίο είμαστε απόλυτα ελεύθεροι να θυμώσουμε με όποιον θέλουμε, να ερωτευθούμε όποιον θέλουμε, να επικρατήσουμε σε όποιον θέλουμε κλπ, με απόλυτη εχεμύθεια και χωρίς επίκριση.
Πώς θα τα ερμηνεύσουμε;

Η διεργασία του Ονείρου σύμφωνα με τον Φρόιντ ακολουθεί τα εξής 4 μοτίβα:

Συμπύκνωση – Πολλές διαφορετικές πληροφορίες συμπυκνώνονται σε μια ενιαία σκέψη ή εικόνα.

Μετατόπιση – Στη μετατόπιση το σημαντικότερο νόημα του ονείρου κρύβεται σε κάποιο πολύ μικρό κι ασήμαντο τμήμα του ονείρου, ενώ αυτό που φαίνεται να πρωταγωνιστεί δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα.

Συμβολισμός – Η λειτουργία αυτή λειτουργεί ως λογοκρισία στις καταπιεσμένες επιθυμίες του ονείρου. Περιλαμβάνει κυρίως αντικείμενα που συμβολίζουν το λανθάνον περιεχόμενο του ονείρου.

Δευτερογενής επεξεργασία – Αυτό είναι το τελικό στάδιο της ονειρικής διαδικασίας, όπου συντελείται η απόκρυψη (κάποιων στοιχείων) και η τελική μορφοποίηση ώστε να καταστεί το όνειρο κατανοητό και να πάρει τη μορφή μιας ιστορίας με συνέπεια.

Για να ερμηνεύσετε κάποιο όνειρό σας είναι πολύ σημαντικό να το καταγράψετε όταν ξυπνήσετε. Μόνο και μόνο με αυτό το βήμα θα μάθετε περισσότερα σε σχέση με αυτό. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να εντοπίσετε τους ανωτέρω μηχανισμούς επεξεργασίας. Τέλος, συζητήστε το με κάποιον έμπιστο σημαντικό για εσάς άνθρωπο ή ακόμα καλύτερα αναφέρετέ το στον θεραπευτή σας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα υλικά της θεραπείας!