«Η Μαρία πήρε άριστα στο διαγώνισμα των Μαθηματικών, η δική μας κόρη γιατί όχι;»

Συχνά οι γονείς τείνουν να συγκρίνουν τα παιδιά μεταξύ τους ή και με άλλα παιδιά, παρασυρόμενοι από άλλους γονείς ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν ειδικοί επιστήμονες γιατροί, παιδαγωγοί, παιδοψυχολόγοι οι οποίοι είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους γονείς για το κατά πόσο τα παιδιά τους κινούνται στη σφαίρα του «φυσιολογικού» και να δώσουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Να σημειωθεί πως είναι εύλογο να υπάρχουν ανησυχίες, ειδικά σε οικογένειες που πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Αρκεί αυτές οι ανησυχίες να μη γίνονται εμμονές και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι πολύ λογικό και αναγκαίο να  ενθαρρύνετε το παιδί σας να μελετάει και να κάνει το καλύτερο που μπορεί. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ήσασταν ο πρώτος στην τάξη σας, δεν σημαίνει ότι το παιδί σας πρέπει να κάνει το ίδιο.

Αφήστε το παιδί σας να βρει τα δυνατά του σημεία κι ενισχύστε τον, δείχνοντάς του ότι αναγνωρίζετε το πόσο ξεχωριστός είναι και την προσπάθεια που καταβάλλει γι’ αυτό.

Κάθε παιδί είναι ιδιαίτερο, και έχει τον δικό του τρόπο. Έτσι λοιπόν, μπορεί  ο γιος ενός οικογενειακού μας φίλου να είναι άριστος μαθητής, αλλά ο δικός σας γιος είναι πολύ τακτικός, χαρούμενος και σπάνια τσακώνεται με τους φίλους του. Και αυτό είναι ιδιαίτερο. Δεν έχει σημασία αν ο γιος σας δεν μπορεί να διαβάσει τόσο γρήγορα όσο ο αδελφός του. Μπορεί να είναι καλός στο ποδόσφαιρο, οπότε μην ξεχάσετε να του πείτε πόσο υπερήφανος είστε γι’ αυτό του το κατόρθωμα!