Τα παιδιά χρειάζονται δύο πράγματα ώστε να αναπτυχθούν ομαλά κατά την παιδική κι εφηβική ηλικία. Αυτά είναι η άνευ όρων αγάπη και η άνευ όρων καθοδήγηση. Ποια είναι λοιπόν τα όρια, ή αλλιώς το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται αρχικά οι γονείς, όταν θέλουν να καλλιεργήσουν την πειθαρχία στα παιδιά τους;

Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν κατάλληλα τόσο τη θετική ενίσχυση όσο και την αποδοκιμασία. Για αρχή, η θετική ενίσχυση χρειάζεται να εκδηλώνεται μετά από κάθε επιθυμητή συμπεριφορά και περιλαμβάνει από υλικές αμοιβές(π.χ. το παιδί κερδίζει την αγαπημένη του λιχουδιά, κάποιο αγαπημένο παιχνίδι κ.τ.λ.) έως και μη υλικές μορφές αμοιβών, που πολλές φορές μάλιστα μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο χρήσιμες από τις πρώτες: ένα ζεστό χαμόγελο αποδοχής, ένα «μπράβο», μια μεγάλη «επιβραβευτική» αγκαλιά μπορεί να έχουν αποτελέσματα, που ούτε καν τα έχουμε φανταστεί!

Από την άλλη, υπάρχει η αποδοκιμασία για κάθε συμπεριφορά η οποία θα πρέπει να εξαλειφθεί. Φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε βίαιες συμπεριφορές είτε λεκτικής είτε σωματικής μορφής, αφού ως γνωστόν οι γονείς αποτελούν σημαντικότατα πρότυπα μίμησης συμπεριφοράς για τα παιδιά τα οποία τείνουν να αναπαράγουν οποιαδήποτε συμπεριφορά διδαχθούν από τους γονείς τους, είτε θετική είτε αρνητική.

Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της αποδοκιμασίας;

Η αποδοκιμασία χρειάζεται:

  • Να είναι άμεση, να ακολουθεί δηλαδή αμέσως την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, ούτως ώστε το παιδί να μπορεί να καταλάβει γιατί αποδοκιμάζεται.
  • Να απευθύνεται σε καταστάσεις και όχι πρόσωπα(για παράδειγμα να λέμε «η πράξη που έκανες με στεναχωρεί» και όχι «εσύ με στεναχωρείς») και να συνοδεύεται από έναν ήρεμο και σταθερό τόνο φωνής από μέρους των γονέων.
  • Να είναι σταθερή και συστηματική, δηλαδή να αποδοκιμάζουμε το παιδί κάθε φορά που κάνει κάποια συγκεκριμένη ανεπιθύμητη πράξη.

Έτσι, λοιπόν, οι γονείς πρέπει:

  • Να είναι τηρητές αυτών των κανόνων, δηλαδή να λειτουργούν ως πρότυπα μίμησης καλών συμπεριφορών.
  • Να εξηγούν στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να τηρούνται κάποιοι κανόνες. Τα παιδιά διαθέτουν ενσυναίσθηση και κατανόηση που πολλές φορές μπορεί να μας εκπλήξει.
  • Να παρέχουν ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς, όπου τα παιδιά θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν αλλά και τι να αναμένουν κάθε φορά.