Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying, προέρχεται  από παιδιά-θύτες και περιλαμβάνει:

  • λεκτικό
  • σωματικό
  • ψυχολογικό/συναισθηματικό εκφοβισμό.

Στη σημερινή εποχή πολλά παιδιά κι έφηβοι βιώνουν τον εκφοβισμό στο σχολείο από συμμαθητές τους με πολλές επιπτώσεις στη ψυχική τους υγεία. Το bullying έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και θυμού, διατροφικές διαταραχές, όπως βουλιμία, καθώς  επηρεάζει αρνητικά τη σχολική επίδοση και τη κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Δυστυχώς, η παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που δεν κρύβεται, με αποτέλεσμα τα παιδιά με αυξημένο βάρος να πέφτουν εύκολα θύμα στιγματισμού.

Ερευνητές από το Kings College του Λονδίνου στη Βρετανία θέλησαν να δουν ποια είναι η σχέση μεταξύ bullying και κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν υποστεί bullying:
  • είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα ως νεαροί ενήλικες, σε σχέση με εκείνα τα παιδιά που δεν είχαν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.
  • γίνονταν υπέρβαρα, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο για παχυσαρκία.

Μολονότι οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του bullying καθώς οφείλουν να παρέχουν στο παιδί ένα περιβάλλον ασφάλειας και στοργής, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση του, ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν κι οι εκπαιδευτικοί εντός του σχολικού πλαισίου, έτσι ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα bullying στα παιδιά με αυξημένο βάρος.

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να:
  • Συζητούν λεπτομερώς με τα παιδιά τι σημαίνει σχολικός εκφοβισμός και τι συνέπειες έχει αυτό για τα παιδιά που το βιώνουν. Επίσης, πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά για την παχυσαρκία και τα πιθανά αίτια εμφάνισής της καθώς και για τρόπους αντιμετώπισής της.
  • Εκπαιδεύσουν τα παιδιά στην επιλογή υγιεινών τροφών και σνακ από το κυλικείο. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αλλάξει η ποιότητα των τροφών που διαθέτουν τα κυλικεία έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να βρίσκουν εκεί τις υγιεινές τροφές και κατόπιν εκπαίδευσης να μάθουν να τις επιλέγουν. Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ενδιάμεσα σνακ είναι απαραίτητα. Το ζήτημα είναι τι είδους σνακ πρέπει να επιλέγουν τα παιδιά.
  • Μην δείξουν ανοχή σε εκδηλώσεις εκφοβισμού σε παιδιά και να επεμβαίνουν αποτελεσματικά στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.
  • Βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση για νέα κρούσματα bullying και να προστατεύουν τα θύματα χωρίς να τα στιγματίζουν περισσότερο.
  • Ενημερώνουν τους γονείς για περιστατικά εκφοβισμού καθώς και για παιδιά που κινδυνεύουν να γίνουν παχύσαρκα λόγω ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Συμπερασματικά, η συντονισμένη προσπάθεια και συνεργασία των διαφόρων μερών της σχολικής κοινότητας και η βιωματική εμπλοκή των μαθητών μπορούν να στηρίξουν τις επιθυμητές συμπεριφορές διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, και συνεπώς ένα υγιές σωματικό βάρος για τους μαθητές, συμβάλλοντας έτσι στη διαπαιδαγώγηση πιο ευτυχισμένων παιδιών.

 

Διαβάστε επίσης: Διαζύγιο: πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους να διαχειριστούν την αλλαγή;

Facebook
Facebook
LinkedIn