Σας έχει τύχει να γνωρίσετε μια οικογένεια όπου τα αδέρφια δεν μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους ως προσωπικότητες; Πιθανότατα θα έχετε απορήσει πώς γίνεται να είναι τόσο διαφορετικά αν και είναι μέλη της ίδιας οικογένειας!

Υπάρχει ένα αιώνιο ερώτημα που ακούγεται συχνά στους επιστημονικούς κύκλους, αλλά πιθανότατα να μας έχει απασχολήσει κι εμάς κάποια στιγμή στη ζωή μας κι αφορά το τι μας διαμορφώνει ως άτομα. Είναι η φύση μας κι αυτό που κληρονομούμε από τους προγόνους μας όταν γεννιόμαστε, που κυριαρχεί στη μελλοντική πορεία μας, ή είναι η ανατροφή, δηλαδή ο τρόπος που έχουμε μεγαλώσει και οι επιρροές που έχουμε δεχτεί;

Οι ειδικοί απαντούν ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ένα μείγμα και των δύο, τόσο της φύσης όσο και της επιρροής που λαμβάνει. Για παράδειγμα, εάν ένα φυσικό μουσικό ταλέντο δεν αναπτυχθεί και δεν εξασκήσει περαιτέρω το ταλέντο του αυτό, δεν οδηγεί αυτόματα σε μια μουσική ιδιοφυία, όπως ο Μότσαρτ, ο οποίος θεωρείται ένα παιδί θαύμα, ένας φυσικά προικισμένος μουσικός. Μια γεννημένη ιδιοφυΐα. Λοιπόν, η απάντηση σ’ αυτό είναι διττή. Αποδεδειγμένα, έγραψε απίστευτα μουσικά κομμάτια σε μια εκπληκτικά νεαρή ηλικία, οπότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν στη φύση του κατά κάποιο τρόπο. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι έζησε μέσα στη μουσική, κάτω από την τεράστια πίεση του πατέρα του και έγραψε πάρα πολλά κομμάτια, έτσι ώστε μέχρι τη στιγμή που ορισμένα από αυτά ήταν αρκετά καλά, εκείνος ήταν ακόμα νέος. Εν πρώτοις, φαίνεται σαν να ήταν μια ιδιοφυΐα, αν όμως δείτε την πραγματικότητα ίσως να συμπεράνετε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς την «ενθάρρυνση» (ή πίεση) από τον πατέρα του, δεν θα είχαν ολοκληρωθεί τα πράγματα που έκανε.

Σε αυτό το παράδειγμα, η φύση και η ανατροφή σαφώς συνεργάστηκαν για να επιφέρουν κάτι ξεχωριστό. Ωστόσο, η παραδοχή ότι ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα τόσο της φύσης όσο και της μετέπειτα επιρροής που λαμβάνει, ισχύει για όλους μας. Η προσωπικότητα του καθενός από εμάς είναι αποτέλεσμα όλων όσων έχουμε ζήσει σε συνδυασμό με την ίδια μας τη φύση. Και τα δύο στοιχεία από κοινού μας καθορίζουν. Αυτό, άλλωστε, είναι που μας κάνει ξεχωριστούς και μοναδικούς ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους!

 

Διαβάστε επίσης: Καλλιεργώντας την Αυτο- αποδοχή

Facebook
Facebook
LinkedIn