Σε όλους μπορεί να τύχει κάποιες φορές να θυμώσουμε με τον εαυτό μας, αλλά το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να παραμένουμε θυμωμένοι με τον εαυτό μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο θυμός με τον εαυτό είναι μια καλή ευκαιρία να ανασκουμπωθούμε και να αναρωτηθούμε κάποια σημαντικά πράγματα που μπορεί να έχουμε ξεχάσει.

Ναι, όλοι κάνουμε λάθη, αλλά δυστυχώς, μερικές φορές επιμένουμε για πάρα πολύ καιρό σε αυτά τα λάθη. Δεν χρειάζεται να ξεχνάμε ωστόσο, ότι κάνουμε και καλά πράγματα, αλλά αυτό φαίνεται ότι γρήγορα το απομακρύνουμε από τη σκέψη μας και κρατάμε μόνο τις επικρίσεις. Όταν κάνουμε κάποιο λάθος, ίσως μας τύχει να παραμείνουμε θυμωμένοι με τον εαυτό μας για πολύ καιρό. Αυτό μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό, αλλά δεν είναι καθόλου βοηθητικό για τον ψυχισμό μας.

Τι πρέπει να θυμάστε όταν θυμώνετε με τον εαυτό σας

Ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσετε αυτό το θέμα είναι να μην πείτε απλώς στον εαυτό σας να σταματήσετε να είστε θυμωμένοι. Αντίθετα, πρέπει να θυμάστε το λόγο που δεν είναι βοηθητικό να παραμένετε θυμωμένοι με τον εαυτό σας. Ενώ εξετάζουμε τα άσχημα πράγματα που έχουμε κάνει, είναι σημαντικό να εκτιμούμε και τις θετικές μας πράξεις. Πάνω από όλα, πρέπει να θυμόμαστε ποιοι είμαστε.

  1. Προσοχή στην επίμονη αυτομομφή

Όταν συνεχίζεις για καιρό να είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου, μπορεί εύκολα να νιώσεις απέχθεια για τον εαυτό σου. Η επίμονη αυτομομφή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε εμμονή με όλα τα αρνητικά σας χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε να μην αυτομαστιγώνουμε τον εαυτό μας στην προσπάθειά μας να γίνουμε καλύτεροι.

  1. Αγαπήστε τον εαυτό σας

Ώρα να σου υπενθυμίσω γιατί πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου. Είσαι άξιος, μην το ξεχνάς ποτέ αυτό. Και αφού είσαι άξιος, τα λάθη σου δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά λάθη. Παρόλα αυτά, ορισμένα λάθη είναι πολύ χειρότερα από άλλα. Εκεί είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι επιλογές που θα κάνετε στη συνέχεια χρειάζεται να ανταποκρίνονται στην συνολική σας αξία και όχι στις συγκεκριμένες στιγμές που κάνατε τα λάθη αυτά. Για να κάνετε τις σωστές επιλογές πρέπει να αγαπήσετε πρώτα τον εαυτό σας.

  1. Ελέγξτε αυτή την διάθεση

Ο θυμός μερικές φορές έχει έναν περίεργο τρόπο να εκφράζεται. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους με τους άλλους και με τον εαυτό τους, ορισμένα άτομα θυμώνουν όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε αυτό το αίσθημα απέχθειας για το οποίο μίλησα. Όταν κάνετε ένα λάθος ή μια κακή επιλογή, θυμηθείτε να ελέγξετε το θυμό σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να περιορίσετε την ένταση. Εάν καταφέρετε να αναγνωρίσετε και στη συνέχεια να ελέγξετε τη δυσαρέσκειά σας από νωρίς, μπορεί να μην εξελιχθεί σε ένα αναποτελεσματικό μοτίβο απέχθειας για τον εαυτό σας.

  1. Είσαι άνθρωπος

Ποιος, άραγε, ορίζει ότι πρέπει να είσαι τέλειος; Μάλλον κανένας. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις και μετά να θυμάσαι ότι είσαι άνθρωπος, όχι θεός. Το να κάνεις λάθη ή να επιλέγεις λάθος μονοπάτια ξεκινάει από πολύ νωρίς στη ζωή μας. Από μικρό παιδί, πέφτεις κάτω και σηκώνεσαι ξανά. Τώρα, ίσως δεν πέφτετε τόσο πολύ, αλλά σίγουρα κάνετε άλλα λάθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας αξίζει μια παρατεταμένη τιμωρία. Θυμηθείτε! Έχετε κάνει λάθη, έχετε κάνει άσχημα πράγματα και πολύ πιθανό να το ξανακάνετε, γιατί αυτή είναι η ροή της ζωής. Λοιπόν, γιατί να μην το κάνετε λίγο πιο εύκολο για τον εαυτό σας;

  1. Αυτός ο ενοχλητικός εσωτερικός κριτής

Μερικές φορές αυτός ο εσωτερικός κριτής μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Λοιπόν, έστω ότι αποφάσισες να μπεις σε μια σχέση και απέτυχες. Ποιο το όφελος να αυτομαστιγώνεσαι τώρα;

Κάνουμε τέτοια πράγματα, αλλά δεν σημαίνει ότι φταίμε εμείς απαραίτητα. Αν και μερικά από αυτά που συνέβησαν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτών που έχουμε κάνει, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τον εσωτερικό μας κριτή να μας υποβαθμίσει. Θυμηθείτε, ο εσωτερικός σας κριτής είναι εκεί για να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι και να κάνετε καλύτερα πράγματα, όχι για να σας κάνει να νιώσετε ολόκληροι ένα λάθος. Εάν αυτή η εσωτερική φωνή αρχίσει να ξεπερνάει τα όρια και να σας προσβάλλει, πείτε της να σωπάσει.

  1. Μάθετε από τα λάθη

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε. Οι κακές αποφάσεις και τα λάθη είναι εκεί για να σας βοηθήσουν να μάθετε. Δεν υπάρχουν για να σας καταδικάσουν. Όταν κάνετε κάτι που είναι λάθος, μην το βλέπετε αυτό μόνο ως αποτυχία. Δείτε το σαν μια ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι καθώς σκέφτεστε πώς να επανορθώσετε.

  1. Καλός θυμός και κακός θυμός

Υπάρχει διαφορά μεταξύ θετικού και αρνητικού θυμού. Ναι, μπορείς να είσαι θυμωμένος με τον εαυτό σου όταν κάνεις άσχημα πράγματα. Αυτό είναι εντάξει. Αλλά όταν ο θυμός σας ξεπερνά τα όρια και σας μεταμορφώνει από έναν καλό άνθρωπο σε έναν εμμονικά θυμωμένο που επιμένει στην αυτομομφή, τότε ο θυμός σας έχει μετατραπεί από υγιές σε ανθυγιεινό συναίσθημα. Απλώς θυμηθείτε, η πεποίθηση είναι εντάξει, η καταδίκη δεν είναι. Μάθετε να διαχωρίζετε ξεκάθαρα αυτά τα δύο και θα δείτε να βελτιώνεστε ουσιαστικά ως προσωπικότητες.